خانه » جذب هیئت علمی وزارت علوم » تبلیغات وزارت علوم برای وامی که به دانشجویان نمی‌دهد!

تبلیغات وزارت علوم برای وامی که به دانشجویان نمی‌دهد!

علی‌رغم اعلام مسئولین وزارت علوم مبنی بر پرداخت وام ویژه دکتری به همه متقاضیان، دانشجویان مدعی‌اند که این وعده عملی نشده است.

آخرین اخبار جذب هیات علمی و اساتید دانشگاه ها در کانال تلگرامی هیات علمی و یا پیج اینستاگرام اطلاع رسانی خواهد شد…

به گزارش تابناک، بنا بر مصوبه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در سال ۸۸ به هر یک از دانشجویان دوره دکترای دانشگاه‌های سراسری که موفق به دفاع از رساله خود می‌شدند، به عنوان حق‌الزحمه و کمک هزینه از ۵ میلیون تا ۱۰ میلیون تومان پژوهانه بلاعوض تعلق می‌گرفت؛ اما از مهرماه سال ۹۳ و بر اساس مصوبات جدید وزارت علوم مقرر شد، به جای این کمک هزینه بلاعوض، به هر کدام از دانشجویان دوره دکتری ماهیانه ۵۰۰هزار تومان وام پژوهانه پرداخت و پس از فراغت از تحصیل از آن‌ها باز پس گرفته شود.

به گزارش «تابناک»، بنا بر دستورالعمل اعطای وام ویژه دانشجویان دکترای تخصصی مصوب وزارت علوم در آبان ۹۳ مقرر شد با حذف کمک هزینه رساله دکترا که پیش از آن بلاعوض به دانشجویان دوره دکترا پرداخت می‌شد، از آن پس به دانشجویان روزانه دکترا که مراحل آزمون جامع و دفاع از پیشنهاده طرح رساله دکتری را با موفقیت گذرانده باشند، ماهیانه ۵۰۰ هزار تومان وام کمک هزینه پرداخت شود.

طرح مسئولین وزارت علوم در حذف پژوهانه بلاعوض دانشجویان دوره دکترا و تبدیل آن به وام ماهیانه آن هم با شرایط سخت و پیچیده این گمانه را ایجاد کرد که مسئولین به دلیل کسری بودجه و کاهش درآمدها درصدد هستند، فرایندهایی را برای کاهش هزینه‌های دانشجویی در دستور کار خود قرار بدهند.

به عبارتی طرح وام پژوهانه دکترا که جایگزین کمک هزینه بلاعوض ۵ تا ۱۰ میلیونی دانشجویان دکتری شد، از همان ابتدا با انتقاداتی از سوی دانشجویان دوره دکترا همراه شد، چرا که جدا از تبدیل یک کمک هزینه بلاعوض به وام، بررسی‌ها نشان می‌دهد فرایند پرداخت این وام نیز آنقدر سخت و پیچیده شدکه عملاً تعداد اندکی از دانشجویان شامل آن می‌شوند و بخش عمده‌ای از دانشجویان دوره دکتری از دریافت آن محروم هستند.

هرچند مسئولین صندوق رفاه دانشجویان بر اساس آمار به روز و دقیق خود به خوبی می‌توانند متوجه شوند که با عملیاتی شدن طرح مذکور چه تعداد از دانشجویان دوره دکترا را از چرخه دریافت کمک هزینه تحصیلی خارج کرده‌اند اما به صورت پیوسته و از راه‌های گوناگون در حال رسانه‌ای کردن این طرح هستند و به‌گونه‌ای به افکار عمومی القا می‌کنند که همه دانشجویان دوره دکترا، ماهیانه ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان وام می‌گیرند.

برای مثال ۲۱ مهر ۹۴ «وحید احمدی» معاون پژوهشی وزارت علوم در گفت‌وگو با رسانه‌ها و در رابطه با وام ۵۰۰ هزارتومانی دانشجویان دکترا گفت: سال گذشته و امسال این وام به همه متقاضیان وام دکترا پرداخت شده و درحال حاضر هیچ دانشجویی نیست که متقاضی دریافت این وام باشد و هنوز این وام به وی پرداخت نشده باشد.

این مقام مسئول در وزارت علوم در همان گفت و گو تأکید کرد: وام دکتری برای دانشجویان به صورت ماهیانه ۵۰۰ تومان است اما برای دانشجویان دارای پروژه‌های تحقیقاتی کاربردی ۶۰۰ تومان تعیین شده است.

«مجتبی صدیقی» رئیس سازمان خدمات دانشجویان کشور نیز در دوم بهمن ۹۴ به رسانه‌ها گفت: تأمین کمک هزینه تحصیلی دانشجویان دکترا از راه‎های استراتژیک وزارت علوم است تا با کاهش دغدغه‎های آنها کم و کیفیت کار در دوره دکترا افزایش یابد و به این دانشجویان ماهیانه بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان پرداخت می‎شود. پوشش این وام و منبع آن در سال آینده بیشتر خواهد شد.

تا همین‌ جای کار مهم‌ترین انتقادات وارده به این طرح آن بود که کمک‌ هزینه‌های قبلی، هرچند پس از دفاع از رساله پرداخت می‌شد، بلاعوض بود و دانشجوی فارغ التحصیل مجبور به بازپرداخت آن نبود؛ اما وام کمک هزینه ۵۰۰ هزار تومان که در خوش‌بینانه‌ترین شرایط برای یک دوره ۲۰ ماهه پرداخت می‌شود، برابر با ۱۰ میلیون تومان است که دانشجوی فارغ‌التحصیل پس از انجام فرایند تسویه حساب باید آن را به صندوق رفاه برگرداند.

به رغم وجود تعداد زیادی از دانشجویان که از دریافت این تسهیلات با وجود دارا بودن شرایط محروم هستند، «ذوالفقار یزدان مهر» رئیس صندوق رفاه دانشجویان شنبه ۶ شهریورماه برای چندمین بار و بدون توجه به دانشجویانی که حتی از دریافت همان وام ۵۰۰هزارتومانی نیز بی‌بهره هستند، در گفت و گو با شبکه خبر مدعی شد، صندوق رفاه دانشجویان طرحی را در دستور کار قرار دارد که بر اساس آن ماهانه به صورت متوسط ۷۰۰ هزارتومان به دانشجویان دکترا، روزانه دانشگاه‌های سراسری پرداخت می‌شود.

رئیس صندوق رفاه دانشجویان اضافه کرد: ممکن است دانشجویی مشغول انجام پژوهش‌های کاربردی باشد و به‌ جای ۷۰۰ هزارتومان، ۷۵۰ هزارتومان وام دریافت کند و یا اینکه دانشجویی دارای تحقیقات کاربردی نبوده و به صورت عادی ۶۵۰ هزار تومان دریافت کند، ولی در مجموع متوسط پرداخت ماهانه به دانشجویان مذکور ۷۰۰ هزارتومان است.

یزدان‌مهر در این باره خاطرنشان کرد: در سال ۹۵ ما در صندوق رفاه دانشجویان به تمام دانشجویان دکترای متقاضی دارای شرایط وام پرداخت خواهیم کرد. به هر دانشجو حدود ۶۰۰ هزار تومان و به هر دانشجوی دکترای پژوهش‌ محور نیز حدود ۷۰۰ هزار تومان پرداخت خواهد شد.

صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم و سایر مسئولین این وزارت خانه در حالی با شانتاژهای خبری متعدد در حال بهره‌برداری تبلیغاتی از این مصوبه هستند و آن را به عنوان یک اقدام هوشمندانه در جهت کاهش دغدغه مالی دانشجویان دکترا و افزایش بازدهی آنها اعلام می‌کنند که بسیاری از دانشجویان واجد شرایط این وام پس از گذشت دو سال از اجرایی شدن طرح هنوز نتوانسته‌اند این وام را دریافت کنند و دوره تحصیل آن‌ها نیز رو به پایان است.

در این ‌باره «سیدهادی کریمی» دانشجوی دوره دکترا روزانه رشته جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه تهران به «تابناک» گفت: این شعارهایی که با نام پژوهانه داده می‌شود، بیشتر شبیه پوششی برای ضعف های مدیریتی در سیستم آموزش عالی کشور است. من از آذر ۹۴ از پروپوزال رساله خود دفاع کردم و در همان زمان تمام مدارک و مستندات خود را از جمله تعهد محضری به مسئولین تحویل دادم، ولی تا کنون حتی یک ریال هم به بنده وام کمک هزینه پرداخت نشده است. بنده  در این باره هر بار به مسئولین دانشکده مراجعه می‌کنم، آن‌ها می‌گویند ما شرمنده شما هستیم و از صندوق ابلاغیه‌ای برای پرداخت به ما داده نشده است.

موسی بیات دانشجوی دوره دکترا رشته زبان و ادبیات عرب دانشگاه تهران نیز گفت: من از آذر ۹۴ مدارک لازم برای دریافت وام پژوهانه رو تحویل امور دانشجویی دانشکده دادم، ولی امکان ثبت نام وام جود ندارد، نمی دانم با این همه مشکل ریز و درشتی که زندگی متاهلی با خودش دارد یک دانشجو چقدر باید صبر و تحمل داشته باشد که دغدغه تحصیلی و تأهل رو توأمان جلو ببرد و مسئولین هم با وعده های توخالی خود دغدغه های ما را افزایش دهند.

نافع باباصفری دانشجوی ورودی سال ۹۳ دوره دکترای رشته علوم اجتماعی دانشگاه تهران یکی دیگر از دانشجویانی است که می گوید، به رغم دارا بودن همه شرایط این وام به او پرداخت نمی شود و مسئولین در این باره عهدشکنی کرده اند. این دانشجوی دوره دکترا به «تابناک» گفت: واقعاً نمی دانم هدف مسئولین صندوق رفاه از طرح این مسائل چیست. آنها با این کار خود فقط برای ما دغدغه ایجاد می کنند و انتظارات خانواده و جامعه را از ما بالا می برند.

در همین رابطه، یکی از کارشناسان وام دانشجویی دانشگاه تهران که تأکید داشت، نامش محرمانه نزد «تابناک» بماند گفت: من مانده ام مسئولین چرا در روز روشن و در رسانه ملی به مردم دروغ می گویند. کدام وام؟ فقط کاری کرده اند که دانشجویان مرتب به ما مراجعه کنند و از ما مطالبه وامی را بکنند که در حد حرف است.

اکنون بنا بر آنچه در بالا آمد، این سؤالات مطرح است که چرا بین گفته های دانشجویان با سخنان اخیر رئیس صندوق رفاه و سایر مسئولین وزارت علوم اینقدر شکاف وجود دارد؟ آیا مسئولین از آنچه در دانشگاه های کشور می گذرد اطلاع ندارند؟ آیا این مشکل مختص دانشگاه تهران است یا اوضاع در همه دانشگاه های سراسری کشور به همین منوال است؟

چگونه رئیس صندوق رفاه دانشجویان با افتخار و موج خبری تبلیغاتی گسترده از پرداخت ماهیانه  ۷۰۰ هزار تومان به دانشجویان دوره دکترا خبر می دهد، در حالی که در عالم واقع دانشجویان حتی از دریافت همان مبلغ ۵۰۰هزارتومان وام جایگزین کمک هزینه بلاعوض نیز محروم هستند؟ آیا مسئولین صندوق رفاه دانشجویان حاضر هستند لیست واقعی، مسمم و بلندبالای همه دانشجویان فعلی دکترا که در دانشگاه های سراسری در حال تحصیل هستند را با لیست معدود دانشجویانی که در حال دریافت وام پژوهانه هستند در حضور رسانه ها تطبیق و مقایسه کنند؟

همچنین ببینید

تشریح جزئیات اعلام فراخوان جذب اعضای هیات علمی

اعلام فراخوان جذب هیات علمی ۱۴۰۳ تا حداکثر یک ماه آینده

رئیس مرکز جذب وزارت علوم اعلام کرد: حدود ۲۸ روز طول می کشد تا صورت …

۱۹ دیدگاه

  1. منم دانشجوی دکترا دانشگاه سیستان و بلوچستان هستم و تا الان با اینکه سه دوره ثبت نام کرم وام دریافت نشده. هر بار برای اینکه اعتراضا کم بشه میگن بیاین دوباره ثبت نام کنینوووبه نظرم باید تجمعی صورت بگیره تا صدای مارو بشنون

  2. دقیقا وضعیت همین است که در این مقاله آمده. به عنوان دانشجوی دکتری دانشگاه تهران که سال سوم را می گذرانم با وجود تکمیل مدارک هیچ وامی دریافت نکرده ام. هزینه های انجام رساله برای ما دانشجویان دکتری بیوتکنولوژی بسیار بالاست و با این وضعیت نمی دانم تا کجا می توانم ادامه دهم

  3. با سلام
    بنده دو سال از دوره ی دکترام را گذروندم تا الان میگفتم باید پروپوزال تصویب کرده باشی تا بهتون وام بدیم الان که بهشون گفتیم این شرط برداشته شده میگن به دانشگاه مابخشنامه نیومده صبر کنید تا بخشنامه بیاد

  4. سلام
    من چند روزه پیگیر این اخبار مربوط به افزایش وام و اینکه بدون آزمون جامع هم پرداخت میشود هستم. اول اینکه هیچ کدوم از خبرها قطعی چیزی نگفته و اینکه خیلی از بخش نامه های در کشور ما تصویب میشود و هیچ به هیچ تمام نشده رها میشود. یه خاهشی که دارم از دوستان به این سخنان خیلی دل نبندند چون آخرش فکر کنم هیچه
    با تشکر

  5. این وام بقدری شرایطش سخته که من خودم شخصا دو سال استرس این وام رو دارم. آزمون جامع،
    پروپوزال، دو تا ضامن….. الان دو سال کامل از دوره تحصیلم گذشته و هنوز نتونستم ثبت نام کنم
    چون میگن شرایط عوض شده و باید صبر کنیم تا بخشنامه جدید بیاد…. فکر کنم آخرشم نتونم بگیرم
    و فقط استرسش برام بمونه….

  6. اگر قرار به دادن این وام نیست لطفا اعلام کنید ما به طریق دیگری دنبال هزینه های پایان نامه و مخارج تحصیل مون باشیم

  7. دانشجوی دکتری
    سلام.منم با کمال تعجب خبرها رو دنبال میکنم.چراااااااا از ما که دانشجوی دکتری هستیم صحت این اخبار رو نمی پرسید.
    من دانشجوی دکتری بیرجندم.به بچه های ما هم فقط سه ماه پارسال وام رو دادن.دیگه الان ۹ماهه که خبری از وام نیست. خودم ترم چهارم و هنوز پروپوزال دفاع نکردم چون صندوق رفاه اعلام کرد به دانشجوهایی که جامع ندادن و…هم وام تعلق میگیره منم مثل بقیه رفتم تو سایت رفاه که ثبت نام کنم.اما عملا نمیشه درخواست داد اونجا ارور میده برای دفاع از پروپوزال که ثبت نشده.

  8. با سلام و تشکر
    این اولین نظر من نیست چند بار دیگه هم در باره وام سوال پرسیدم اما خبری نشده امیدوارم این یکی به جایی برسه.
    البته اینکه کسی متقاضی نیست حرف درسته چون اعلام کردن که باید تو سایت swf.ir دانشجو درخواست وام بده ولی از همونن اول سایت رو بستن و اصلن نمیشه ثبت درخواست کرد و میگن کسی متقاضی نیست.

  9. با سلام
    دقیقا گفته دوستان دانشجو درسته. از اول دی ۹۴ خبری از وام نشده. فقط حرف بوده.
    در دانشگاههای دیگه هم وضع به همین منواله. بنده که ترم ۸ هستم دیگه نمیتونم
    وامی دریافت کنم. با مسئول رفاه دانشگاه تماس گرفتم، گفتند این ۹ ماه وامی به شما تعلق نمی گیرید.
    به همین سادگی.
    یعنی عملا هیچ وامی نتونستیم بگیریم. در حالی که همه شرایط لازم رو داشتیم.
    جای بسی تاسف داره…

  10. بخدا راست میگه.
    من الان یکسال بیشتره که دفاع کردم و واجد شرایط شدم. علی رغم دوتا ضامن رسمی و تعهد
    محضری و مهر تایید دانشکده و استاد راهنما و … که هفت خان رستم بود همه مدارک رو جور
    کرم. وام ترمی ۵۰۰ هزار تومان دانشگاه هم که میتونستیم درخواست بدیم قطع شد و
    گفتند خودتون وام دارید.
    حالا با گذشت این همه مدت دریغ از پرداخت وام.

  11. من دانشجوی دکترای شیمی هستم و دوبار این وام رو گرفتم اما ماهانه نیست پرداخت این وام. بلکه هر ترم رو ۳ ماه حساب میکنن و برای هر ترم یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومن به من پرداخت شده. یعنی در کل سه میلیون وام گرفتم. وام سال ۹۵ ولی هنوز پرداخت نشده. اینکه میگن ماهانه، خیلی دور از انصافه چون واقعا برای ۱۲ ماه سال پرداختی نداریم بلکه فقط برای ۶ ماه سال میشه.

  12. سلام بنده هم دانشجوی دکتری فیزیک ورودی ۹۳ هستم یک ریال کمک هزینه یا وام دریافت نکرده ام..
    اساتید هم اجازه کار یا تدریس خارج از دانشگاه را نمیدهند با این اوصاف باید چه کار کنیم؟

  13. دانشجوی دکترای دانشگاه اصفهان

    با سلام
    من شخصا حدود صدهزارتومان بابت تعهدمحضری هزینه کردم ولی هیچ وامی بهمون ندادن
    بارها مراجعه کردم میگن ازطریق سایت اعلام میشه
    واقعا چرا؟؟؟؟

  14. دانشگاه بوعلی سینا نیز از بهمن ۹۴ تا کنون از ثبت درخواست وام پژوهانه دکترا امتناع میکند و علت را عدم ابلاغ شرایط جدید از طرف صندوق رفاه اعلام میکند.

  15. درود بر تهیه کننده این پست. جانا سخن از زبان ما میگویی

  16. در حقیقت، من که دانشجوی دکتری دانشگاه تهران بودم، حتی شرایط سخت و پیچیده درخواست وام رو هم نتونستم فراهم کنم. اونقدر شرایط تعهد و ضامن و … داشت که از خیرش گذشتم و هیچ پرداختی هم به دانشجوهای دکتری نمیشه. خدا شاهده اونقدر در مدت تحصیلم زجر کشیدم و از بیکاری و بی پولی به خودم پیچیدم که حد نداره. الانم که فارغ التحصیل شدم بیکارم.
    تو رو به خدا به مسولین بگید اوضاع ما دکتراها خیلی داغونه.

  17. بنده دانشجوی دکتری رشته برق هستم. هیچ وامی از سوی صندوق رفاه به دانشجویان دکتری پرداخت نشده است. مدارک زیادی از ما گرفتن و هیچ مبلغی را پرداخت نکردند. برای یک وام دانشجویی که در خوش بینانه ترین حالت مبلغش ۱۰ میلیون می شود دو نفر ضامن از ما خواستن.

  18. با سلام سال قبل واریز شد اما امسال برای نیمسال دوم یک ریال واریز نشده است!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *