کمبود هیات علمی پرستاری، یکی از مشکلات اصلی دانشگاههای علوم پزشکی است و تبدیل وضعیت آنها به نوع ب، پیشنهادی برای رفع این مشکل است.
آخرین اخبار جذب هیات علمی و اساتید دانشگاه ها در کانال تلگرامی هیات علمی و یا پیج اینستاگرام اطلاع رسانی خواهد شد…
کمبود هیات علمی پرستاری، مهمترین مشکل دانشگاههای علوم پزشکی
به گزارش خبرگزاری آنا، سرپرست معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران گفت: مهمترین مشکل در حوزه پرستاری جذب کادر هیئت علمی است که باید در قالب نوع ب از ظرفیت آنها استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه کادر هیئت علمی پرستاری با توجه به اینکه بار آموزشی زیادی را در دانشکدهها تحمل میکند، تفاوتهایی از لحاظ نیروی انسانی متخصص جهت فعالیت در بخش هیئت علمی و مربیگری وجود دارد؛ تاکید کرد: در فراخوانهای متفاوت سالهای گذشته برای جذب هیئت علمی پرستاری به نتیجه نرسیده ایم.
ضرورت افزایش حقوق و مزایای هیات علمی پرستاری
برای حل این چالش از تمام پیشکسوتان و بازنشستگان دعوت به همکاری کرده و تا حدودی مشکلات را ساماندهی کرده ایم. اما، افرایش بیش از این مقدار لازمه اینترنتهایی در حوزه پرستاری مانند حقوق دریافتی، دستمزد سختی کار و… است که باید برای تسکین این درد مورد توجه جدی قرار بگیرد.
تبدیل وضعیت هیات علمی پرستاری به نوع ب؛ راهکاری برای جذب بیشتر
ناصحی گفت: دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی باید به هر شیوهای با اعضای هیئت علمی همکاری داشته باشد. برای مثال، به جای ۳۲ ساعت به نوع ب تبدیل شوند تا فقط دو ساعت در هفته در خدمتتشان باشیم و بتوانیم آنها را جذب کنیم.
سرپرست معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران با اشاره به لزوم بازنگری کردن سرفصلهای آموزشی رشته پرستاری افزود: سرفصلهای رشته پرستاری، مامایی و گروه علوم پزشکی متناسب با نیاز جامعه و به شدت سختگیرانه نوشته شده اند؛ بنابراین موردی در بازنگری احساس نمیشود.
ناصحی بیان کرد: با توجه به اینکه دانشجویان پرستاری باید مهارتهای مختلف را کسب کنند؛ بنابراین تعبیرات آن میتواند در کوتاه مدت خوب نباشد، پس با این روش فعلی میتوان همچنان مسیر را ادامه داد.
وی گفت: بسیاری از دروس پرستاری کارآموزی و کارورزی دارند و همین باعث مهارت لازم همراه با علم روز را به دانشجو منتقل میکند.